Rímsky nápis na hradnej skale

Predstavte si, že takmer pred 2000 rokmi sa pohybovali na území Trenčína rímski vojaci. Dokazuje to nápis vytesaný do masívneho skalného brala. Nebojte sa, dostanete sa k nemu aj bez horolezeckého výstroja.

Historický odkaz z roku 179 je jednou z mála rímskych písomných zmienok, ktoré potvrdzujú pobyt Rimanov v strednej Európe. Rímsky nápis na hradnej skale pod Trenčianskym hradom je venovaný pamiatke víťazstva Rimanov nad germánskymi Kvádmi.  Nemusíte si lámať hlavu s prekladom, prezradíme vám ho: „Víťazstvu cisárov a vojska, ktoré sídlilo v Laugariciu, v počte 855 vojakov II. Légie, dal zhotoviť M. V. Maximianus, legát II. Pomocnej légie.“ 

Rímsky nápis

VICTORIAE
AVGVSTORV(m)
EXERCITVS QVI LAV
GARICIONE SEDIT MIL(ites)
L(egionis) II DCCCLV
(Marcus Valerrius)
MAXIMIANVS LEG(atus) LEG(ionis) II AD(iutricis) CVR(AVIT) F(aciendum)

 

Kde máte Rímsky nápis pri potulkách Trenčínom hľadať? Pátranie vám uľahčíme pomôckou – je potrebné vstúpiť priamo do historického hotela na začiatku Mierového námestia, ktorý bol kedysi známy ako Hotel Tatra. Správne, neprehliadnuteľná skala aj s nápisom je v tesnej blízkosti dnešného Hotela Elizabeth. Stačí prejsť cez vstupnú halu a vyjsť na poschodie, kde si cez sklenú stenu môžete prečítať dávnu správu veliteľa rímskej légie Maximianusa. Okrem tohto vzácneho symbolu histórie vás určite okúzli aj luxusný a elegantný interiér hotelového komplexu. Doprajte si tu kvalitný obed alebo kávičku na terase či v reštaurácii ako niekdajšia trenčianska šľachta, pre ktorú bol hotel súčasťou spoločenského a kultúrneho života v meste.

OTVÁRACIE HODINY: Počas otváracích hodín Hotela Elizabeth (recepcia otvorená nonstop)

VSTUPNÉ: Zdarma

KONTAKT:
Hotel Elizabeth
Telefón: +421(0)32 650 61 11
E-mail: recepcia@hotelelizabeth.sk

WEB: www.hotelelizabeth.sk

Pošlite tip na tento článok svojim priateľom!